Vaihtuvia näyttelyitä

Kappalaisen pappilan aitta

Kuva sieltä toinen täältä – Samuli Paulaharju kuvin ja piirroksin

La 1.8.2015 avattu Samuli Paulaharjun keräysmatkojen piirroksista ja valokuvista koostettu näyttely. Näyttelyä ovat tukeneet Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahaston Muuttuva Museo-hanke ja Kurikan kulttuuritoimi. Näyttelyn ovat koonneet ylioppilas Katri Kuittinen ja muotoilija AMK Jenni Laurila. Näyttelyssä on esillä Paulaharjun laajojen keräysmatkojen kuvia, piirroksia sekä suullista perinnettä.

nettigrafiikka_exh

muutmuslog

Näyttely juhlistaa osaltaan 2015 vuonna vietettävää Samuli Paulaharjun syntymän 140-vuotisjuhlaa.

 

 

 

 

***

Virkistymistä vanhoista valokuvista -näyttely

Aitan eteläpäädyn näyttelyhuoneessa avattiin toukokuussa 2014 Virkistymistä vanhoista valokuvista -näyttely. Se on rakennettu Leader-rahoitteisella hankkeella Kurikan museon kokoelmissa olevista kuvista, joista on olemassa vain niukasti taustatietoa. Samansisältöinen näyttely on esillä myös Palvelukeskus Kotoplassissa Kurikassa.

Näyttelyyn on valikoitunut 103 valokuvaa, jotka on jaoteltu eri teemakokonaisuuksiksi. Suurin osa kuvista on kurikkalaistan kyläkuvaajien Yrjö Äijälä-Panttilan ja Urho Virtasen ottamia, mutta esillä on myös muiden kuvaajien ottamia valokuvia. Näyttelyn tavoitteena on tuottaa katsojalle virkistymistä ja herättää omia muistoja vanhojen valokuvien avulla. Samalla sen tavoitteena on saada katsojilta tunnistuksia esillä oleviin kuviin. Näyttelyn on koonnut FM Nina Takala.

Yrjö Äijälä-Panttila oli itseoppinut valokuvaaja, joka oli siviiliammatiltaan maanviljelijä. Hän työskenteli myös laitosmiehenä ja koneenkorjaajana. Äijälä-Panttilan jatkosodan aikana ottamiaan valokuvia säilytetään Suomen valokuvataiteen museossa Helsingissä. Näyttelyssä olevat Äijälä-Panttilan kuvat on otettu vuosina 1919-1921.

Urho Virtasen tiedetään valokuvanneen Kurikassa jo vuonna 1908, joten hän lienee varhaisimpia kurikkalaisia valokuvaajia Samuli Paulaharjun ohella. Urho Virtanen luopui valokuvaamisesta tultuaan vuonna 1919 valituksi säästöpankin kamreeriksi, mutta ryhtyi uudelleen kuvaajaksi 1930-luvun lopussa. Näyttelyssä esiteltävät Urho Virtasen kuvat ovat 1930-luvun lopulta ja 1940-luvulta.


Kotiseututalo

Kotiseututalon ravintolasalissa on nähtävillä kurikkalaissyntyisen kansanperinteenkerääjän Samuli Paulaharjun Norjan Lapista 1926 ja 1927 ottamia valokuvia. Ne kertovat kveenien eli Ruijaan muuttaneiden suomalaisten elämästä sekä esittelevät alueen jylhää luontoa.

Alkuun